Ta inte mer skit!

09 maj 2019
camfil_blogg9maj

Ibland händer det att någon fastighetsansvarig funderar på att byta till ett billigare luftfilter, eller ett filter av lägre filterklass än vad som rekommenderas. Det är lätt att tro att man sparar pengar på det här viset eftersom energianvändningen till en början sjunker. Men det kan snabbt visa sig att partiklarna som inte fastnar i filtret, fastnar någon helt annanstans. Och plötsligt skjuter energianvändningen i höjden.

Vad som hänt är att dammet, smutsen och partiklarna inte fångats upp av det billigare filtret, eller filtret av lägre klass. Istället har de fortsatt sin färd mot värmeväxlaren och andra komponenter i ventilationen. Här har de över tid samlats i en allt större mängd som till slut satt igen hela värmeväxlaren. Fastighetsansvarig märker det först när problemet redan uppstått och anläggningen börjat dra alltmer energi.

Räkneexempel för en kostnadsuppskattning:

Exempel: värmeväxlarens energibehov (ventilationssystem för cirka 20 lägenheter)

Luftflöde: 2,5 m³/s
Drifttid 12 h/dag. Tilluft 20°C. Frånluft 22°C.

Korrekt filterfunktion: Full verkningsgrad 70%

Felaktig filterfunktion: Reducerad verkningsgrad till 60%

Extra kostnad per år:
20 500 kWh x 1,00 SEK
= 20 500 SEK.

Vilket filter ska du välja?

En vanlig grundregel är att byta filter en till två gånger per år, beroende på fastighetens förutsättningar och att ett ePM1-klassat filter (tid. >F7) är basen för tilluft i miljöer där människor vistas. En del menar att ett ePM2,5-klassat filter (tid. M6) gott räcker för motsvarande ändamål. Men problemet är att ett ePM2,5-filter har ett filtermedia som inte filtrerar de små ultrafina partiklarna i tillräcklig utsträckning och innemiljön blir därför avsevärt sämre.

Med Camfils Hi-Flo II XLT, ePM1 60% kan du vara säker på att din värmeväxlare håller sig ren.

Intresserad av att lära dig mer?

Anmäl dig till vår Filterskola! Här går vi igenom allt du behöver veta om ren luft, hälsa och energiförbrukning.

Klicka här för att se ett illustrerat exempel på 50% temperaturverkningsgrad.

Klicka här för ett diagram över värmeväxlarens energibehov.

Sök på bloggen

Prenumerera

Följ oss