Dyra filter blir billigare än billiga.

24 januari 2019
Camfil_Blogg_190124

Det har blivit 2019 och vi går in i en ny säsong av filterbyten. Här kommer några goda råd när du ska välja filter!

Vad är det egentligen som avgör kostnaden för att rena luften? Är det bara priset på själva luftfiltret? I upphandlingar fokuseras det till exempel ofta på själva produktpriset. Men tittar man på hela ventilationsanläggningen där luftfilter installeras är filterpriset relativt lågt, jämfört med exempelvis energikostnaden för att driva luften igenom anläggningen. Istället är det fläktens energianvändning som är det avgörande i sammanhanget.

Vid val av luftfilter är det ju vår hälsa som ska komma i första hand. Därefter väljer du det mest energieffektiva luftfiltret.

Camfil har en beräkningsmodell för LCC (Life cycle cost/livscykelkostnad) där du kan väga in de parametrar som gäller för ett ventilationsaggregat. Sedan kan du med enkla jämförelser hitta bästa produkt.

I exemplet ser du två bra filter i klass ePM1 60%, enligt EN ISO16890:2016, vid ett luftflöde av 3400 m3/h.

• Premiumfiltret Hi-Flo ll XLT7 (A-klass) med beräknad energianvändning av 918 kWh/år

eller

• Hi-Flo ll XLS7 (C-klass), färre påsar, och 1371 kWh/år

Skillnaden i energianvändning är drygt 450 kWh/år och filter, vilket gör premiumfiltret till en solklar vinnare. Produktens prisskillnad är liten i jämförelsen och motiverar mycket väl valet av en energieffektivare produkt.

Kontakta någon av våra säljare i din region så hjälper de dig att välja rätt.

På länken här hittar du direkt till Camfils officiella produktdata på Eurovent Certita Certification

Sök på bloggen

Prenumerera

Följ oss