Praktiska råd om filterklasser

19 oktober 2017
CamfilFB_171019_2

Vi på Camfil får ofta frågor om vilka filterklasser som gäller i olika sammanhang. Det är ibland en knepig fråga, som absolut inte blir enklare nu när branschen i världen inför en ny klassificering av filter.

Det finns idag en europeisk standard för rekommendationer inom detta område: EN16798-3. Den uppdaterades nyligen, men baseras tyvärr fortfarande på befintlig utgående filterstandard EN779:2012. Här kan man med avseende på utomhusluftens föroreningsgrad anpassa filtreringseffektiviteten till vad man vill åstadkomma inomhus. I den senast uppdaterade versionen visar den kravet på reningsgraden i procent, och inte filterklass, baserat på partikel 0,4 μm. Fördelen med det är att man kan välja olika filter och filterkombinationer för att uppnå resultatet. Ibland kanske man behöver ett förfilter för att luften är mycket förorenad. Men det finns fortfarande också en rekommendation i form av filterklasser som bilaga till standarden.

Nu vill vi i branschen åstadkomma en ny revision som hänvisar till den nya standarden ISO16890. Det kommer att ta ett par år innan den blir reviderad och i mellantiden så har Eurovent Association, filtergrupp 4B, jobbat på en rekommendation från Eurovent. Den är färdig och beslutad och blir publicerad senare i höst. Vår förhoppning är att den ska ligga till grund för den europeiska normen när den blir klar.

Som en del i rekommendationen från Eurovent finns det en länk mellan den befintliga filterstandarden EN779:2012 och den nya ISO16890 som ungefär översätter filterklasser. Frågan får vi ofta om vad vi skall välja för ISO-klass istället för den filterklass vi har idag. Den nya filterstandarden är ju baserad på grupperna Coarse, PM10, PM2,5 och PM1, med filterklasser som exempelvis ePM1 60%.

Innan vi kan redovisa en publicerad rekommendation från Eurovent kan du här se delen som handlar om filterklasser.

camfil

Sök på bloggen

Prenumerera

Följ oss