Dyra filter är billigare än billiga!

21 september 2017
Camfil_Blogg_170921

Vad är det egentligen som avgör kostnaden för att rena luften? Är det bara priset på själva luftfiltret? I till exempel upphandlingar fokuseras det ofta på själva produktpriset. Men tittar man på själva ventilationsanläggningen där luftfilter installeras är filterpriset relativt lågt, jämfört med exempelvis energikostnaden för att driva luften igenom anläggningen. Istället är det fläktens energianvändning som är det avgörande i kostnadssammanhanget.

Vid val av luftfilter är det ju bästa inomhusmiljö för vår hälsas och vårt välbefinnandes skull som ska komma i första hand. Därefter väljer du det mest energieffektiva luftfiltret.

Camfil har en beräkningsmodell för LCC (livscykelkostnad) där man kan väga in de parametrar som gäller för ett ventilationsaggregat och göra den här typen av jämförelser för att hitta bästa produktval. Ett exempel nedan kan vara ett bra F7-filter enligt dagens klassificering med filtreringseffektivitet enligt ny ISO standard, ePM1 60%.

Vårt lite dyrare Hi-Flo ll XLT7 (A+ – klass) på 780 kWh/år eller vårt lite billigare Hi-Flo ll XLS7 (D-klass) och 1860 kWh/år i energianvändning vid 3400 m3/h luftflöde. Det är en skillnad på drygt 1000 kWh/år och filter, vilket är det mest optimala. Då är produktens prisskillnad marginell i jämförelsen och motiverar mycket väl valet av en energieffektivare produkt.

Läs mer om detta i vår broschyr ”Allt som rör luftfilter – och lite till” eller kontakta någon av våra säljare i din region så hjälper de dig att välja rätt.

Sök på bloggen

Prenumerera

Följ oss