Eurovent GuideBook för luftfilter – Ny länk

20 april 2017
CamfilFB_170403-uppslag-4-5

Eurovent Association, den europeiska branschorganisationen för allmän ventilation har tillsammans med branschens ledande tillverkare i Europa, tagit fram en ny GuideBook för luftfilter. Ny länk nedan! 

GuideBooken poängterar vikten av att försäkra sig om att luftfilter verkligen bidrar till en hälsosam inomhusluft. Mycket fokus med ventilation läggs på att spara energi i fastigheten. Det är förstås viktigt men det kan ofta ha effekten att man använder luftfilter med lägre filtreringseffektivitet. Anledningen är att luftfilter har ett naturligt motstånd i luftströmmen, så kallat tryckfall, eftersom det ska filtrera bort skadliga partiklar. Ju lägre filterklass desto lägre motstånd, sämre filtrering och lägre energianvändning i ventilationsaggregaten. Men filtreringseffektiviteten kommer alltid i första hand för oss på Camfil. Varför ska du annars använda filter över huvudtaget?

Vi har gång på gång pratat om luftföroreningar och då framförallt små hälsovådliga ultrafina partiklar såsom förbränningspartiklar från fordon, PM1-partiklar. Dessa har vi tyvärr stora mängder av i våra hårt trafikerade städer. Men merparten av dessa tar vi bort från tilluften om vi försäkrar oss om att ha tilluftsfilter med lägst filterklass ePM1 60%. Då klarar filtret också den filterklassen i nya standarden ISO16890, där minsta filtreringseffektiviteten är 50% efter urladdning av filtrets eventuella elektrostatiska effekt.

I GuideBook finns också en mängd användbar information om varför man behöver luftfilter i olika sammanhang, fördelar med användandet, korrekt filterdesign, energieffektivitet, nyckelplaceringar av filtret, korrekt installation och underhåll samt avfallsfrågan.

Gå in på länken nedan för att komma till Eurovent GuideBook! Nu har vi uppdaterat länken, tyvärr låg en felaktig länk i tidigare inlägg.
Ny länk!

Sök på bloggen

Prenumerera

Följ oss