ISO16890 relaterat till EN779

23 februari 2017
CamfilBlogg_170223

Den nya globala teststandarden ISO16890 för luftfilter i vanlig komfortventilation, klass G2-F9, blev snabbt publicerad som en europeisk standard, EN ISO16890.

Nu väntar vi bara på att det ska bli en nationell svensk standard, och det ska ske senast sex månader efter publicering. Men redan nu pratas det mycket på marknaden, och användare av filter runt om i landet är ibland lite brydda om hur det fungerar med relationen mellan dessa båda standarder. Ett vanligt exempel är: ”Jag som har ett filter av en viss klass idag, kanske ett P-märkt filter av klass F7, vad ska jag kräva i enlighet med den nya standarden?”.

Detta och mycket annat ska Camfil hjälpa till med att reda ut. Alla förstår säkert att det krävs att man testar motsvarande filter enligt den nya ISO16890 standarden. Det går inte att använda en befintlig EN779 testrapport och tro att man bara kan klassa om luftfiltren. Det krävs att man själv testar filtren i en testrigg enligt ISO16890 eller gör testerna hos ett certifierat testlaboratorium som exempelvis SP i Sverige eller VTT i Finland. Dessa båda laboratorier är ackrediterade enligt EN17025 för att testa luftfilter i dagens G2 – F9 klasser.

Camfil har i egna testriggar i bland annat vårt TechCenter i Trosa genomfört ISO16890 tester på alla befintliga produkter inom detta område och har för avsikt att informera om båda standarderna på produkterna med start Q2 i år. Då kan du som kund eller annan användare direkt se och lära av beteckningarna hur relationen ser ut.

Med erfarenhet från tidigare ändringar av standarder, exempelvis EN779:2012 så tar det lång tid innan det tränger igenom hos alla som har med den här typen av filter att göra. Den här gången har man krävt en period på 18 månader från publicering av ISO16890 (dec-2016) tills den är obligatorisk och dagens EN779 tas bort. Det sker i mitten av juni 2018. Under den tiden så gäller båda standarderna parallellt.

camfil.se och här på bloggen kommer du att kunna hålla dig uppdaterad.

Sök på bloggen

Prenumerera

Följ oss