Eurovent Summit 2016

13 oktober 2016
camfil_57_m

Vartannat år anordnas ett stort Eurovent Summit i Europa. I år gick mötet av stapeln i Krakow, Polen som under en vecka fick agera värd för närmare 450 personer involverade i den europeiska branschorganisationen Eurovent Association och Eurovent Certita Certification.

Krakow bjöd på ett härligt sensommarväder med sol och över 20 graders värme. Staden är fantastisk på många sätt, gammal kultur och mycket historia. Här fanns givetvis också tid för produktmöten inom branschens olika produktområden där man pratar standarder när det gäller kvalitet, energieffektivitet, inomhusklimat, hälsa och säkerhet. Lägg därtill regleringar i EU-direktiv, rekommendationer och framtida gemensam branschutveckling.

Eurovent Association etablerades 1958 och består idag av mer än 1 000 organisationer i över 20 länder som täcker EU, CIS-länder och Turkiet. I vidare omfattning även direkta medlemmar från mellanöstern och Afrika. Eurovent Association är en organisation där medlemsländernas branschorganisationer är medlemmar.

Inom Eurovent har det varit, och är fortfarande mycket fokus nu på EU:s ECO-design direktiv där ventilationsaggregat spelar en mycket stor roll när det gäller förbrukning av fastigheters energi. Luftfilter är ju som ni redan vet en viktig del av en ventilationsanläggning och bidrar till energianvändningen. Rätt val av luftfilter sparar energi och ger bra inomhusluft.

Sedan några år tillbaka är Eurovent Certita Certification (ECC) utbrutet som ett separat bolag. Där kan endast ventilationsföretag som betalar en årlig avgift delta och bli certifierade. Inom ECC tar man fram certifieringsprocesser för alla typer av utrustning inom ventilation. Luftfilterprogrammet, som bygger på energianvändning och filtreringseffektivitet är ett sådant certifieringsprogram. ECC har som uppgift att årligen begära in ett specifikt antal produkter ur tillverkarens sortiment för kontroll via en oberoende tredje part. De oberoende testinstituten utför tester och kontrollerar så att alla leverantörens publicerade data är korrekta. Certifieringen av luftfilter har under cirka tio år vuxit så att idag är 24 europeiska tillverkare med i programmet. Och fler är på ingång.

Alla data, bland annat för luftfilter, går att finna på www.eurovent-certification.com 

Eurovent association hittar du på www.eurovent-association.eu 

Sök på bloggen

Prenumerera

Följ oss