På besök i IAQ-labbet

11 augusti 2016
Camfil_47_M

Vårt forsknings- och utvecklingscenter i Trosa är en av de viktigaste platserna på hela Camfil. Här finns all tänkbar utrustning för att mäta och titta på luftens olika sammansättningar. Här får vi reda på hur ett filter uppträder i olika miljöer, ökar i tryckfall, och hur det påverkas av olika partikelsammansättningar. Informationen får vi genom att forska, testa i laboratorier och utföra tester över lång tid i mobila labb runt om i världen. Detta är något av Camfils styrkor, att ha resurser på ett antal utvecklingscentra runt om i världen.

IAQ-labbet är en av våra enheter där vi utför luft kvalitetsanalyser, analyser av filtermaterial och utbildning i luftkvalitet. Vi samlar upp partiklar i luften och studerar dem med hjälp av vårt svepelektronmikroskop (SEM, Scanning Electron Microscope). Med det här unika verktyget kan vi identifiera och kvantifiera föroreningarna, så små som 50 nm (=0,00005 mm), i luften och i begagnade filter, så att vi ytterligare kan förbättra vår kunskap om hur filter fungerar i verkligheten. Mikroskopet används också som problemlösare och för kvalitetskontroll för våra kunder men även för att studera och utveckla nya filtermedier.

Läs mer på camfil.se

Sök på bloggen

Prenumerera

Följ oss