Ren luft i Köpenhamns operahus

23 juni 2016
Camfil_42

Köpenhamns operahus, eller Operaen på Holmen som danskarna själva kallar den, är Danmarks nationalopera och invigdes i början av 2005. Operan ritades av arkitekt Henning Larsen och bygget pågick i över tre år. Det väldiga huset ligger på holmen Dokøen, tvärs över vattnet när du står allra längst ut i Nyhavn.

Byggnaden har en yta av totalt 41 000 kvadratmeter fördelat på 14 våningar och över 1 000 rum. Fem av våningarna befinner sig under vattennivån. Men trots de stora dimensionerna är antalet platser i Stora salongen endast 1 500, eftersom fler platser än så skulle ha negativ effekt på akustiken.

Energin som går åt för att driva operahuset är givetvis enorm, så det gäller att hitta lösningar som kan bidra till en så låg energianvändning som möjligt. Dit hör givetvis husets ventilationsanläggningar som alltid är en energikrävande del av en byggnad. Luftdonen i Stora salongen har försetts med tilluft från stora tryckkammare under stolarna, som via kanalsystem och ljuddämpare är förbundna med själva ventilationsaggregaten. Att placera tilluften under stolen är idag en vedertagen praxis i auditorier av denna typ.

Byggnaden är utrustad med svenskbyggda modulaggregat där Camfil har bidragit med filterberäkningar för att se till operahusets bästa. Först gäller det att välja rätt grad av filtrering, det vill säga filter i klass F7. Det mest energieffektiva alternativet i klassen är vårt Hi-Flo ll XLT7 – unikt i fråga om låg energianvändning och samtidigt hög filtreringseffektivitet. Resultatet blir ett bra inneklimat och en hälsosam plats att samlas på för stora event och konserter. Det er godt!

 

Sök på bloggen

Prenumerera

Följ oss