Varför dyra filter är billigare än billiga

02 juni 2016
Camfil_37

Säg att du ska köpa luftfilter. Du väljer ett luftfilter av exempelvis filterklass F7 med en filtreringseffektivitet över 50% på 0,4 µm partiklar. Det är ju det minsta du kan begära av ett filter om du vill undvika att få in för mycket av små skadliga PM1-partiklar via ventilationen. När du gjort ditt val gäller det att välja ett filter med så lågt medeltryckfall som möjligt.

Camfil har alltid förespråkat att se på totalkostnaden, filtrets LCC (Livscykelkostnad), och inte hänga upp sig på inköpspriset på själva filtret. Det är ju totalkostnaden som avgör om du sparar pengar i slutändan, eller hur?

Så hur kan ett lite dyrare filter till slut bli ett billigare alternativ? Jo, vi kan snabbt göra en jämförelse mellan våra egna påsfilter. Vi tar ett Hi-Flo ll XLT7 – 670 med tio påsar och ett Hi-Flo ll XLS7 – 640 med sex påsar. Filtret med tio påsar är givetvis lite dyrare att köpa in än det andra med bara sex påsar. Men båda har samma höga filtreringseffektivitet.

Däremot skiljer det, i vårt exempel av LCC-beräkning, 112 Pa i medeltryckfall över tid. Det är en avsevärt mycket högre energimängd som går åt för att driva luften genom filtret med sex påsar under samma tid som det andra. Energianvändningen blir hela 1050 kWh högre under ett år. Det är alltså mer lönsamt att köpa ett dyrare filter från början och göra en större energibesparing över tid. Därför är dyra filter till slut billigare än de billiga.

Men pengar är inte allt. Miljön är egentligen viktigare. Tittar vi på koldioxidutsläppen ser vi också en stor skillnad. Filtret med tio påsar släpper ut 0,53 ton/år och filtret med sex påsar släpper ut hela 1,16 ton/år. Ett billigare filter släpper ut mer än dubbelt så mycket CO i atmosfären. Men var kommer de här siffrorna ifrån?

Sedan lång tid tillbaka har Camfil har gjort mätningar på filter i verklig miljö. Vi använder mobila mätutrustningar som mäter filtren under långa tider, samt i högteknologiska simuleringsanläggningar runtom i världen. Därför har vi bra kunskap om våra filters egenskaper över lång tid. Vårt Tech Center i Trosa är också världens mest avancerade laboratorium för test och utveckling av filter och filtermedia.

Utifrån dessa tester och forskningsunderlag har vi utvecklat ett eget LCC-program (filtrets livscykelkostnad) för beräkningar av filters egenskaper och uppförande i ventilationsanläggningar. Vi utvecklar programmets beräkningsgrunder från de mätningar som pågår runtom i världen. Programmet tar hänsyn till bland annat utemiljön, val av innemiljö, drifttid, energikostnad, fläkteffektivitet, rengöring av kanaler och givetvis val av luftmängder.

LCC-programmet kan du som kund dra nytta av. Hör av dig till din lokala Camfil-säljare för att få hjälp med beräkningar i dina anläggningar. Du får också råd om hur du väljer det mest hälsosamma, energieffektivaste och ekonomiska filtret som reducerar koldioxidutsläppen optimalt.

 

 

Sök på bloggen

Prenumerera

Följ oss