Efter NordBygg 2016

14 april 2016
Camfil_22

Tack alla som besökte oss på NordBygg-mässan! Ett varmt tack även till er som besökte oss för första gången och förhoppningsvis fick ett intresse av att fortsätta dialogen med Camfil.

I år prioriterade vi att visa vårt samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté samt den nya globala filterstandarden som röstas igenom under senvåren 2016. När det gäller SOK så har vi ett samarbete som går ut på att testa hur renare luft inomhus kan påverka olympiernas återhämtning. Projektet gäller både vid träning inför och under OS-tävlingarna i Rio i sommar. Camfil förser hemmen för några testpiloter under våren, och sedan alla Sveriges Olympiers sovrum i Rio, med våra luftrenare City M och City S. Centrum för allergiforskning (CfA) vid Karolinska Institutet tillsammans med SOK´s medicinska team kommer med olika tester att utvärdera resultaten.

När det gäller den nya teststandarden för luftfilter, ISO16890, vill vi redan nu börja prata om hur de små nanopartiklarna, PM1, skadar våra kroppar. Man kommer ju enkelt att kunna se filtreringseffekten på de olika partikelområdena PM1, PM2,5, PM10 och grovfilter. Filtren blir också klassificerade i dessa klasser beroende på hur effektiva de är. Det går alldeles utmärkt att filtrera bort över 50 % av exempelvis cancerogena dieselpartiklar om man verkligen ser till att använda effektiva luftfilter. Minimum filterklass F7 med över 50 % avskiljning av 0,4μm partiklar enligt dagens EN779 eller motsvarande nya ISO16890 med filterklass ”ISO PM1 60 %” som lägst.

Branschorganisationen Svensk Ventilation anordnade föredrag under mässans alla fyra dagar. Bland annat pratades det om ”Ren och frisk luft inomhus” som fördrogs av IAQ-expert Anders Hedström. ”Energismart renovering som förbättrar luftkvaliteten” föredrogs av Anders Flyckt, och kommer att kunna hittas på YouTube inom kort.

Mässan hade i år 48 000 besökare vilket inte är rekord, men fortfarande ett högt antal.

Vi ses igen nästa gång!

 

Sök på bloggen

Prenumerera

Prenumerera nu >>

Följ oss