Camfil mäter luften på Hornsgatan

03 mars 2016

I flera år har Hornsgatan utsetts till Sveriges smutsigaste gata när det kommer till luftföroreningar. Regelrätta mätningar har naturligtvis inte gjorts på varenda gata i landet, men mycket riktigt är Hornsgatan en utsatt gata när det kommer till skadliga partiklar i luften.

EU-normen för partiklar säger att dygnsmedelvärdet inte får överskrida 50 mikrogram per kubikmeter luft mer än 35 gånger per år. I fjol överskreds det 52 gånger på Folkungagatan, 43 gånger på Hornsgatan och Lilla Essingen, 39 gånger på Norrlandsgatan och 35 gånger på Sveavägen, enligt en artikel i DN under 2014.

Tillsammans med Stockholms universitet har Camfil utfört mätningar av luftkvaliteten på Hornsgatan. Vi har även gjort egna mätningar inifrån en vanlig lägenhet på gatan, utrustad med ett nytt ventilationssystem. Resultaten visar att det krävs minst ett F7-klassat luftfilter i omgivande fastigheter, om man vill förhindra att de små, skadliga partiklarna ska ta sig in genom ventilationssystemet och vidare in i lägenheter och lokaler.

Sök på bloggen

Prenumerera

Följ oss